6 iunie 2024
20:00
Universitatea Naționala
de Muzică București
Orgă
Orgă
Orgă
În program:
1. J. S. Bach – Ouverture în Do major, BWV 1066
(transcripție Dan Racoveanu)
orgă – Dan Racoveanu și Fernanda Romila
2. C. Ph. Em. Bach – Duetto în la minor Wq 115
orgă - Dan Racoveanu
clavecin – Fernanda Romila
3. J. S. Bach - Preludiu și fugă în Sib major BWV 560
orgă – Emil Racoveanu, cls.XI
4. C. Ph. Em. Bach – Duetto în sib major Wq 115
orgă - Dan Racoveanu
clavecin – Fernanda Romila
5. J. S. Bach - Partea a I-a din Triosonata în Mib major BWV 525
orgă – Fernanda Romila
6. J. Chr. Bach – Duetto in Fa major op. 18
orgă – Emil Racoveanu și Dan Racoveanu
7. J. S. Bach – Preludium in Mib major, BWV 998
clavecin – Fernanda Romila
8. J. S. Bach – Piece d’orgue, BWV 572
Tres vitement – Gravement - Lentement
orgă - Dan Racoveanu
9. J. S. Bach
Siehe, ich will viele Fischer aussenden
din Cantata BWV 88
(transcripție Dan Racoveanu)
orgă și clavecin – Dan Racoveanu și Fernanda Romila
Orga - construită în 2007 de Ferdinand Stemmer și Barbara Dutli împreună cu COT
(Atelierul Construcții de Orgi și Tâmplarie), Hărman, Brașov.
Clavecinul - construit în 2007 de Christian Fuchs după un model franco-flamand, Andreas Ruckers, Antwerpen 1624.
Pe Fernanda Romila și Dan Racoveanu i-a unit de peste treizeci de ani o pasiune comună – instrumentele istorice. Întreaga viață s-au străduit să introducă în peisajul muzical bucureștean instrumente valoroase.
Primele cursuri din București pe instrumente istorice (Blockflöte, viola de gamba, flauto traverso, violoncel baroc, vioară barocă, clavecin) au fost organizate de ei. În anul 2000 au organizat primul festival pe instrumente de epocă „Bach 2000” la Atheneul Român.
În calitate de organist și cantor al Bisericii Lutherane, Dan Racoveanu a adus la București orga din localitatea Pelișor, construită de renumitul Johannes Prause în anul 1796, salvând astfel un valoros instrument de sec. XVIII. Stagiunea anuală de concerte, organizate în anii ’90 la Biserica Lutherană, a fost destinată strângerii de fonduri pentru restaurarea orgii. De menționat că, actualmente, este cea mai veche orgă istorică din capitală.
De asemenea, la Universitatea Națională de Muzică din București, Dan Racoveanu s-a ocupat de aducerea unui foarte bun constructor de orgă și anume Ferdinand Stemmer (Elveția) care, împreună cu Barbara Dutli și Atelierul de Construcții de Orgi și Tâmplărie (Hărman, jud. Brașov), au realizat un instrument de o calitate excepțională în sala G. Enescu.
În paralel, Fernanda Romila s-a străduit să aducă un clavecin valoros, marca unui renumit constructor de clavecine, Christian Fuchs din Germania.
Instrumentele personale achiziționate cu mult efort de-a lungul timpului, clavecinul, spineta, flauto traverso, vioara și arcușul baroc au fost mereu prezentate în concerte, atât în București cât și în țară.
Amândoi sunt dedicați repertoriului baroc, dar abordează și un vast repertoriu romantic pentru orgă la patru mâini, original, dar îmbogățit și de transcripțiile realizate de Dan Racoveanu după Mendelssohn, Wagner, Enescu, Lipatti.
Concertele i-au purtat la orgi remarcabile precum Biserica Neagră, Castelul Peleș, St. Eustache, Paris, St. Martin-in-the-Fields, Londra, St. Riquier, Eu, Franța, Neanderkirche și St. Antonius, Düsseldorf. Au realizat turnee în Irlanda, Olanda, Germania, Italia, Franța, SUA.
Emil Racoveanu a învățat să cânte în familie, mai întâi la spinetă, apoi la pian și, în paralel, la orgă. Concertează de la vârsta de cinci ani și se bucură de a participa alături de părinții lui în majoritatea concertelor și turneelor pe care le fac împreună. Este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Gh. Șincai, la secția de Matematică-Informatică și este membru al trupei de teatru a liceului.