Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

Corul de cameră Preludiu „Voicu Enăchescu”

 

Corul de cameră Preludiu „Voicu Enăchescu”

Aniversează 50 de ani de când maestrul Voicu Enăchescu – părintele moral și spiritual al coralei, cel care a construit ani la rând cu multă migală și cu un talent de excepție acest ansamblu devenit un punct de reper pe axa valorilor românești.

Primul concert al formației a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Până anul trecut, Corul Preludiu a fost condus de maestrul Voicu Enăchescu, iar în toți acești ani, ansamblul și-a adus o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii. În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. - uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).

De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră PRELUDIU şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România. 

Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră PRELUDIU a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul pentru întâlnirea cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru, care astăzi este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței – o reuniune care s-a materializat într-un concert de excepție cu Oratoriul Messiah de Handel la Ateneul Român.

Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din PRELUDIU problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.

Corul de cameră PRELUDIU sărbătoreşte 50 de ani de activitate neîntreruptă pe scenele naționale și internaționale cu un repertoriu inspirat din programe de concerte din anii 1979, 1980 și 1981 gândite și alese de fondatorul ansamblului, dirijorul Voicu Enăchescu, la care se adaugă și câteva lucrări în primă audiție, evoluând de la muzica renascentistă, la muzica religioasă şi laică românească şi universală pentru a se încheia cu muzică românească de inspiraţie folclorică.

Imaginea celui care a creat Corul de cameră „Preludiu” ne apare armonios realizată în concordanţă cu reperele biografice ale unei existenţe dăruite muzicii. Voicu Enăchescu a făurit prin stăruinţă, voinţă şi muncă, în slujba talentului şi a muzicii, ceea ce reprezintă Corul de cameră „Preludiu” în lumea muzicii corale naționale și internaționale.

Corul de cameră Preludiu „Voicu Enăchescu”

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Organizatori

logo arhiepiscopia romano catolica bucuresti
logo asociatia enarmonia

Parteneri

logo institutul polonez bucuresti logo institutul linszt centrul cultural maghiar bucuresti logo universitatea nationala de muzica bucuresti logo filarmonica george enescu bucuresti logo centrul national de arta tinerimea romana logo orchestrele si corurile radio romania logo biserica lutherana luterana confesiune anglicana bucuresti logo biserica franceza bucuresti sacre coeur parohia logo biserica italiana bucuresti logo biserica anglicana bucuresti logo asociatia vox medicalis pentru excelenta in arta si medicina bucuresti logo pro contemporania logo kultur banat logo the culture club logo signis romania

Parteneri media

logo angelus tv logo radio clasic logo radio romania muzical logo radio romania cultural logo radio ercis fm